Wat zijn de kosten verbonden aan zonnepanelen

Prosumententarief

Het prosumententarief is het vaste tarief dat je netbeheerder aanrekent om het elektriciteitsnet te mogen gebruiken. Je neemt niet altijd de stroom van je zonnepanelen rechtstreeks af en dan ben je elektriciteit ofwel aan het injecteren op het net of aan het afnemen. De tarieven zijn als volgt sinds 1 januari 2017:

Slimme meters

Bij een slimme meter wordt er op elke moment van de dag gemeten welke stroom er vloeit in welke richting. Er bestaat dan ook geen twijfel wanneer er afgenomen wordt en wanneer er geïnjecteerd wordt op het net.

De netbeheerder zal je dan belonen voor je injectie op het net en tariferen voor je afname van elektriciteit. Aangezien je minder beloond wordt voor je injectie op het net dan je afname is het dus niet altijd even interessant. Een slimme meter wordt pas interessant vanaf je zeker weet dat je verbruik in lijn ligt met de opbrengst van de panelen.

Als bijvoorbeeld een bedrijf zijn productie uren tussen 08u – 17u liggen is een slimme meter wel interessant voor het bedrijf. Hun grootste verbruik zal dan plaatsvinden op de momenten dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken.